inicio
Cercar
   Dissabte, 31 Gener 2015
Economia
Una societat dual: cada vegada hi ha més pobres a l'atur i més rics, molt rics
Un prestigiós informe constata que el nombre de grans fortunes que declaren ingressos superiors a 20 milions d'euros s'haurà duplicat el 2020
01.06.2011 | CATDIÀLEG/FL
Bookmark and Share

La crisi econòmica a Espanya està facilitant la destrucció de les classes mitjanes, de manera que la societat és més dual cada dia que passa. Així, la bretxa entre els més pobres, que veuen augmentades les seves files amb l'increment de l'atur, i les grans fortunes no fa res més que anar en augment.

De fet, el nombre de milionaris s'haurà duplicat el 2020. Així ho constata l'últim informe elaborat a nivell mundial per la consultora Deloitte i el centre d'estudis Oxford Economics, que conclou que Espanya tindrà en deu anys el doble de persones que declaren uns ingressos superiors als 20 milions d'euros.

Si a aquest fet es sumen els gairebé cinc milions d'aturats i les prop de 1,4 milions de famílies que no tenen cap tipus d'ingrés perquè tots els seus membres actius estan a l'atur, els experts analistes que han fet l'informe auguren que la classe mitjana s'anirà retallant any rere any.

Segons l'informe, encara que l'Administració Tributària no té dades actuals sobre els grans patrimonis, i tot i que des de l'inici de la crisi el 2008 el nombre de persones que declarava ingressar més de 600.000 euros al mes en teoria s'ha reduït lleugerament, el fet constatable és que el nombre de rics està començant a créixer.

El novè en nombre de milionaris

L'estudi també cita que Espanya és actualment el novè país del món per nombre de milionaris que declaren ingressar més d'1 milió de dòlars l'any, una mica més de 700.000 euros, excloent el primer habitatge i els béns consumibles. Per davant, encara que també amb molta més població, apareixen Estats Units, Japó, Alemanya, Regne Unit, França, Itàlia, Canadà i Xina.

"El nombre de milionaris passarà en el cas espanyol de 1,02 milions el 2011-1.600.000 el 2020, fet que suposa un creixement del 57%", assegura la consultora.

"Hi haurà així mateix 140.000 espanyols que tindran entre 5 i 30 milions de dòlars (entre 3,5 i 21 milions d'euros aproximadament)", afegeix l'informe.

També matisa que, encara que ja no es pot parlar de grans fortunes, hi haurà al voltant de 1,44 milions de persones amb un patrimoni entre 1 i 5 milions de dòlars (entre 700.000 i 3,5 milions d'euros).

Cap a la pobresa

"El problema és que mentre no es redueixi l'atur i continuen en ascens tant els tipus d'interès com els preus de les hipoteques la renda de les famílies de classe mitjana continuarà baixant", explica Juan Carlos Martínez Lázaro, professor d'economia de l'IE Business school.

El fet que aquesta situació de destrucció de les classes mitjanes s'allargui més o menys dependrà en gran mesura del temps que es tarda a generar ocupació, l'única manera d'augmentar la renda familiar.

També adverteix aquest expert del preu dels carburants i de la contenció salarial que han patit tots els treballadors que conserven la seva ocupació. El deteriorament dels salaris en moltes professions pot arribar a assolir reduccions del 50%.

Molts d'aquests empleats treballen més amb contractes temporals i amb uns sous que no els permeten subsistir un cop acabat el contracte de treball.

Hi ha per exemple un deteriorament molt marcat en totes aquelles activitats que es podrien considerar no estrictament necessàries com succeeix amb el món de l'entreteniment.

"I no s'espera una caiguda dels carburants ni que, de moment, augmentin els salaris com ocorria antigament", diu Martínez. A més, en anys anteriors, les famílies podien obtenir plusvàlues amb la compravenda de pisos o, els més arriscats, invertint en borsa. Però el creixement borsari està pràcticament pla i el mercat immobiliari es troba tan estancat com la renda de les famílies.

Votar: Resultat: 0 vots
Enviar
Normes d'ús
- Aquesta és l'opinió dels usuaris, no de Cat Diàleg - Diari Digital.

- Els comentaris a les lleis espanyoles, injuriadors o difamatoris seran eliminats, així com aquells que considerem que estiguin fora del tema o continguin publicitat

- Els comentaris seran revisats abans de ser publicats.
Si heu detectat algun error en aquesta informació, preguem. La informació que ens envieu serà d'ús intern i no serà publicada.
Missatge *
Nom *
E-mail*
Telèfon
[*] Camps obligatoris. Aquesta informació no s'inclourà en cap base de dades
Ajudeu-nos a completar aquesta informació. La informació que ens envieu serà d'ús intern i no serà publicada.
Missatge *
Nom *
E-mail*
Telèfon
[*] Camps obligatoris. Aquesta informació no s'inclourà en cap base de dades
Dades del destinatari
E-mail del remitent: 
E-mail del destinatari: 
Comentari: 
Si us plau , escriu el codi que veus a la imatge

  Últimes fotos de "Economia"
C2C Soluciones Integrales SPC

¿Has oblidat la contrasenya?